Woonwagenbewoners logisch witheet over het snel regelen van chalets voor vluchtelingen uit de Oekraïne op het voetbalterrein van flamingo's 64.
Hart Voor Vrijheid Alkmaar zal ze ondersteunen.

 


Al ruim 30 jaar wachten velen uit de woonwagen cultuur op een standplaats. Met vele beloftes in het verleden, ook nu weer staat de intentie in het college akkoord. Alleen komt er een moment dat woorden niet meer serieus worden genomen. En dat was nu aangekomen.
Het college besloot twaalf chalet woningen op het terrein van de voetbalclub flamingo's te plaatsen met het doel dat in augustus Oekraïne vluchtelingen welkom zijn. Dit besluit kwam heel snel.
Logisch dat de woonwagen bewoners wit heet werden. Dit kon pijlsnel. Maar vele reizigers moeten al ruim dertig jaar wachten. Nadat er een gesprek tussen wethouder Gijsbert van Iterson Scholten had plaatsgevonden leek het rustig te worden. Maar weer maakte de gemeente een fout.
Men had afgesproken dat de volgende dag voor 9:00 uur de boel ontruimd was. 's-Morgens vroeg rond 7.30 uur kwam nog iemand spullen halen en werd door een bewaker de nek klem aangedaan, wat gistermiddag nog behoorlijke pijn deed. Hij zal zich tot het ziekenhuis wenden.
Het is overduidelijk, dat de gemeente hierin verantwoordelijkheid moet nemen en met een schadevergoeding over de brug moet komen. Zo nodig zullen wij hem hier in ondersteunen.

Na dit voorval heeft men de bezetting voortgezet en vond er op 22 juli om 15.00 uur een nieuw gesprek plaats met de wethouder samen met zijn collega wethouder Ad Jongenelen, waarbij de emoties hoog opliepen.
Bij dat gesprek waren Pasqual Verhagen en ik zelf aanwezig. In duidelijke taal heb ik de wethouder aangesproken en onze volledige steun aan de reizigers gegeven.


Het toeval wil dat ik de woonwagen cultuur al vele jaren ken. Tussen 2009 en 2011 had ik er veel mee te maken binnen de later opgeheven Partij Voor Gerechtigheid. Vele kampjes bezocht ik en zag het vele leed. Ontstaan door de opgeheven woonwagen wet in 1969.
Voor mij was toen al de conclusie, dat het doel was het ontmantelen van de gehele cultuur. Niemand binnen de politiek deed zijn uiterste best tot oplossingen te komen. Veel werd er ook gegeneraliseerd als het om een bepaald kampje ging. Zo waren er b.v. in Den Haag twaalf kampjes, als er een probleem in één kampje was hadden de anderen er ook mee te maken. Steeds stonden en staan ze in het verdachten bankje. Men is ze liever kwijt dan rijk.
Met dit in je achterhoofd is het duidelijk dat er niet hard wordt gelopen de woonwagen bewoners te helpen.


Tijdens het gesprek is er een persoonlijke toezegging van de wethouder gekomen, dat binnen twee jaar er duidelijkheid moet komen. Hij zou zijn uiterste best doen. En iedere acht weken zal er een gesprek tussen partijen plaatsvinden. Maar wat is de waarde hiervan? Dat is de vraag. Wethouder Van Iterson had totaal geen mandaat. Het is ook onbegrijpelijk, dat hij vooraf niet met zijn collega's heeft overlegd. Of het een spelletje zoals zo vaak rond de woonwagen bewoners is, moeten wij afwachten. Hij wilde niet vooruitlopen op bepaalde verantwoordelijkheid.
Dus als de rest van het college niet wil, zal er dan verantwoordelijkheid worden genomen door af te treden? Zo ver wilde hij niet gaan. Het gaat nu eenmaal om politiek handelen.


Duidelijk is de opstelling van Hart Voor Vrijheid anders is. Waar een wil is, is een weg. Wanneer je echt wat wil moet er binnen een aantal weken duidelijkheid komen. Dus even een paar weken alles uit de kast halen, wanneer je echt vindt dat dit dossier de eerste prioriteit heeft. De wethouder lachte mijn opstelling eenvoudig weg.
Waarschijnlijk vindt men onze aanwezigheid niet leuk. Dat bleek toen na bepaald advies men na afloop buiten het hek toch wat meer duidelijkheid wilde hebben. Pasqual en ik waren toen niet meer welkom. Later vernamen wij, dat men een hekel aan mij heeft. De waarheid en confrontatie van eigen falen is soms moeilijk, zoals blijkt.


Diverse bewoners gaven blijk met onze komst blij te zijn en mij werd gevraagd bij de gesprekken aanwezig te zijn. Natuurlijk ben ik hiertoe bereid.
Over acht weken moet duidelijk worden wat de woorden van de wethouder waard zijn.
Inmiddels is besloten dat er er binnenkort een gesprek zal plaatsvinden tussen de bewoners en het voorlopige bestuur van Hart Voor Vrijheid Alkmaar.
Hart Voor Vrijheid zal mee gaan doen met de komende Provinciale Staten verkiezingen. Sluit je aan. Het woonwagen probleem zal na bijna veertig jaar echt moeten worden opgelost.


Alkmaar 23 juli 2022.


Arjan Gelder, Voormalig Lijsttrekker Hart Voor Vrijheid Alkmaar plus mede oprichter Hart Voor Vrijheid Alkmaar.